Multi Contour Seats not available

Sync_WWC4779G_.xml (10.9 KB)

DTCs have been cleared. this is what im left with

Those are “Lost communications with the seat module” DTC’s. I got the same DTC’s because my truck sits for a while and the battery goes below 11.5 VDC, which will start power shed or ‘Deep Sleep’ in the F-Series and other models. If these keep coming back, there is another issue.

Make sure your battery is charged and holding at least 12.5 VDC. You may have to reset the DSM in FORScan.

<p:BroadcastDTCType>
<d2p1:DTC DTCValue=“c24b000b”/>
<d2p1:DTC DTCValue=“c24c000b”/>
</p:BroadcastDTCType>

Try running the -AD version of the interrogator file. Just change the names in the autoinstall.lst file. The file you posted did not format properly.

autoinstall.lst (156 Bytes)

The battery is holding a charge, is there a way I can downgrade back to sync 3.0? I find it odd that this problem would start occurring when I upgraded the sync version and it not be related to the update. I never had an issue or an intermittent issue before this upgrade.

I can try running the interrogator file on Sunday and update the thread

And since it’s both seats I’d think it to be a software issue moreso than a hardware issue.

You cannot go back to Sync 3.0, but you can go to Sync 3.3.19052, which is close to Sync 3.0.20204 in look and function. This can be done with the Syn3 Updater. All you need to do is downgrade the Sync app.

Jacob, did you modify your car in the past somehow? Or is it stock?.
Also, you seem to know about as-built and some personalization you can perform on Fords. Have you modified something in that regard in the past?.

As said before, try 3.3 to see if it makes any difference.
If it does, there may be something about 3.4 which is very specific to your car.
But even so, you could try different 3.4 builds to see if there’s one that keeps that working for you.

1 Like

Another thing to try is to reload the ORIGINAL factory asbuilt for the APIM with FORScan. You can find it at Index - FordServiceInfo.Com (motorcraftservice.com). Enter your VIN and download the .ab file, place it in the FORScan ‘asbuilt’ folder. From FORScan you can then load the entire asbuilt to bring the APIM back to stock or correct the asbuilt in case it was corrupted by the update.

1 Like

I will try this then update the thread. I have made a few changes to the APIM with forscan before the update so definitely worth a try.

So I confirmed my APIM as built matches my current APIM configuration. Still no luck. How exactly do I downgrade my sync version? I’m looking at the syn3updater “car configuration page” do I choose the version I want to install or the current version on the truck, at the top where it says “full version” the wording makes me think that needs to be my current version.

Sync_WWC4779G.xml (10.9 KB)

I THINK YIU HAVE TO OPEN WITH NOTEPAD

Try setting your current version there, and when creating the new one, select the 3.3 available as target/desired one, and keep maps (to avoid a full install with reformat)

Once that’s done, in the package selection exclude all but APPS.

That should give you an autoinstall installation method…

Should I try going to the highest available 3.4 first? I’m currently on 21194 and there is one more available; 21265. Or should I skip that and try downgrading to 3.3? Appreciate the input

CYANLABS - SYN3 UPDATER - V2.10.6.0
Branch: Stable
Operating System: Microsoft Windows 10 Home (2009)

PREVIOUS CONFIGURATION
Version: 3.4.21194
Region: NA
Navigation: True
Install Mode: Auto-Detect (autoinstall)
Install Mode Overridden: False
My20 Protection Enabled: Auto-Detect

DESTINATION DETAILS
Mode: Drive
Model:  USB  SanDisk 3.2Gen1 USB Device
FileSystem: exFAT
Partition Type: MBR

AUTOINSTALL.LST
; CyanLabs Syn3Updater 2.10.6.0 Stable - Autoinstall Mode - Sync 3.4.21265 NA

[SYNCGen3.0_ALL_PRODUCT]
Item1 = APPS - 5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ
Open1 = SyncMyRide\5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ
Options = AutoInstall


FILES (1)
5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ (847.2MB)

LOG
[11/15/2021 11:25:55 AM] Selected Region: NA - Release: Sync 3.4.21265 - Map Version: Keep Existing Maps 
[11/15/2021 11:25:55 AM] Install Mode: Auto-Detect (autoinstall) Forced: False 
[11/15/2021 11:25:55 AM] MY20 Protection: Auto-Detect 
[11/15/2021 11:25:55 AM] Formatting USB drive
[11/15/2021 11:25:55 AM] Re-creating partition table as MBR and formatting as ExFat on selected USB drive
[11/15/2021 11:26:02 AM] Checking Existing File: 5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:26:02 AM] Downloading: 5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ
[11/15/2021 11:28:00 AM] Validating: 5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:28:02 AM] Downloaded: 5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:28:02 AM] Preparing USB drive
[11/15/2021 11:28:03 AM] Checking Existing File: 5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:28:03 AM] Copying: 5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:28:25 AM] Validating: 5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:28:27 AM] Copied: 5U5T-14G381-EU_1634769242000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:28:27 AM] Generating Autoinstall.lst
[11/15/2021 11:28:27 AM] ALL FILES DOWNLOADED AND COPIED TO THE USB DRIVE SUCCESSFULLY! 

GOING TO TRY LATEST VERSION BEFORE DOWNGRADINFG

Upgrade did not work

Downgrading to the only 3.3 version available. I have a question, if this 3.3 doesn’t work. Is there a reason I can’t download the latest available update from fords website to bring me back to 3.0?

CYANLABS - SYN3 UPDATER - V2.10.6.0
Branch: Stable
Operating System: Microsoft Windows 10 Home (2009)

PREVIOUS CONFIGURATION
Version: 3.4.21265
Region: NA
Navigation: True
Install Mode: Auto-Detect (autoinstall)
Install Mode Overridden: False
My20 Protection Enabled: Auto-Detect

DESTINATION DETAILS
Mode: Drive
Model:  USB  SanDisk 3.2Gen1 USB Device
FileSystem: exFAT
Partition Type: MBR

AUTOINSTALL.LST
; CyanLabs Syn3Updater 2.10.6.0 Stable - Autoinstall Mode - Sync 3.3.19052 NA

[SYNCGen3.0_ALL_PRODUCT]
Item1 = APPS - 4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ
Open1 = SyncMyRide\4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ
Options = AutoInstall


FILES (1)
4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ (479.7MB)

LOG
[11/15/2021 11:45:26 AM] Selected Region: NA - Release: Sync 3.3.19052 - Map Version: Keep Existing Maps 
[11/15/2021 11:45:26 AM] Install Mode: Auto-Detect (autoinstall) Forced: False 
[11/15/2021 11:45:26 AM] MY20 Protection: Auto-Detect 
[11/15/2021 11:45:26 AM] Formatting USB drive
[11/15/2021 11:45:26 AM] Re-creating partition table as MBR and formatting as ExFat on selected USB drive
[11/15/2021 11:45:34 AM] Checking Existing File: 4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:45:34 AM] Downloading: 4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ
[11/15/2021 11:46:49 AM] Validating: 4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:46:51 AM] Downloaded: 4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:46:51 AM] Preparing USB drive
[11/15/2021 11:46:51 AM] Checking Existing File: 4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:46:51 AM] Copying: 4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:47:02 AM] Validating: 4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:47:06 AM] Copied: 4U5T-14G381-AN_1552583626000.TAR.GZ 
[11/15/2021 11:47:06 AM] Generating Autoinstall.lst
[11/15/2021 11:47:06 AM] ALL FILES DOWNLOADED AND COPIED TO THE USB DRIVE SUCCESSFULLY! 

THIS IS FOR V3.3

Well, downgraded to 3.3 and still no function from the seat buttons, still have APIM codes on the DTC, they come back after resetting. The difference with 3.3 is I have intermittent ability to tap the buttons on the screen and get an audible response from the touch but then the screen goes grey and doesn’t allow and changes to be made or any function from the lumbar or massage settings. See my video I attached for further explanation https://1drv.ms/v/s!Au0sjdWJGD2hsEW1ErvTcid-p5v6

It’s a bit hard to follow you, since you are basically sending new messages one after the other, talking to your self.

Why didn’t the upgrade to the latest 3.4 work?
What happened?.

About 3.3, it’s a good starting point since it’s closer to 3.0 than 3.4 is.

But since you only need to change APPS, you can go back and forth.

Did you perform a master reset on 3.3?
Try unplugging the battery for 30 minutes to force the module’s reboot. Also, clear al DTCs.